onsdag 14. januar 2015

Oppskrift til genser med helikopter.

Det er jo faktisk et år siden jeg var ferdig med denne genseren, men det er først nå jeg har fått sett gjennom oppskriften. Dette var et typisk improvisert prosjekt. For eksempel er fellingene på bærestykket fordelt litt omtrent.

Når det er sagt, er dette et prosjekt som går raskt å strikke, og som har lave kostnader på garn, selv om det er ren ull. Oppskriften er ikke teststrikket, så jeg vet ikke om den er forståelig, eller om den største størrelsen er som forventet. Jeg deler likevel :-)Barnegenser, str. 4-5 år og 6-7 år. 

Design: Aud B.

Overvidde: 60, 64 cm.
Skuldervidde: 75, 80 cm.
Hel lengde: 46, 50 cm. (inkl. vrangbord, 4 cm.)

Garn: Cortina Soft fra Gjestal
Pinner: nr. 6 og 8.
Strikkefasthet: 12 m x 19 p = 10 x 10 cm.
Garnforbruk: 5, 7 nøster (litt usikker på den største størrelsen)
Ulltråd til kontrast-broderi.

Om oppskriften. 
Bolen og ermene strikkes hver for seg, for så å strikkes sammen. En kan velge om helikopteret strikkes med vrangmasker først, eller kun glattstrikk for så og broderes etterpå. Fellingene på bærestykket er oppgitt i ca. tall. Det viktigste der er at fellingen fordeles jevnt.

Bolen
Legg opp 60, 64 m på pinne nr. 6. Strikk vrangbord 1 r og 1 vr til arbeidet måler 4 cm. Bytt til pinne nr. 8, og strikk glattstrikk. Øk på første omgang med glattstrikk hver 5., 4. maske til totalt 72, 80 m. Sett merketråd i hver side. Strikk til arbeidet måler 27, 30 cm, og begynn på mønsteret på framstykket. Strikk videre til arbeidet måler 29, 32 cm, og la arbeidet hvile.

Ermer
Legg opp 16, 20 m på pinne nr. 6. Strikk vrangbord, 1 r og 1 vr til arbeidet måler 4 cm. Bytt til pinne nr. 8, og strikk glattstrikk. Øk på første omgang med glattstrikk hver 4., 5. m. til totalt 20, 24 m. Sett en merketråd midt under ermet. Øk 2 m midt under ermet hver 4., 4. omg. 3, 4 ganger. Deretter hver 8. omgang 3 ganger for begge størrelser. Da er det totalt 32, 38 m. Strikk til ermet måler 29, 32 cm. Fell 4 m midt under ermet. La arbeidet hvile.

Montering 
Sett i sammen bolen og ermene på denne måten. Strikk til første sidemerke på bolen. Stopp to masker før merket og fell to m på hver side av merket, til sammen 4 m i siden. Sett ene ermet inn på pinnen og strikk videre til neste side merke, og gjenta.

På første omgang etter at ermene er satt på, felles 8 m; 2 m på forstykke, 2 m på hvert erme og 2 m på bakstykket. Strikk deretter 4 omg. og fell til sammen 8 m på neste på samme måte som sist. Strikk 3 omg og fell hver 8. maske på den neste. Da er det totalt 92, 115 m. Strikk 3 omg. og fell på neste omg. hver 5., 5. m. Strikk 3 omg. og fell ca hver 6. m i neste omgang. Da skal det totalt være 66, 76 m. Strikk 2 omg. og fell på neste omg ca. hver 4. m til 52, 56 m.

Bytt til pinne nr. 6, og strikk vrangbord 1 r og 1 vr i 4 cm. Fell av.

Mask eller sy sammen under armene. Fest alle trådender. Broder med hvit ulltråd langs kantene på helikopteret.

Laget i Knitbird.


6 kommentarer:

 1. Den er så fin til en lille dreng :-) Jeg strikker jo desværre ikke, men jeg er sikker på, at andre får glæde af din opskrift :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-) Det hadde vært så hyggelig om noen kunne ha glede av oppskriften.

   Slett
 2. Flott genser!!
  Og stas med helekopter på da,gitt:)
  Flink du er:)

  SvarSlett