Det er ennå litt tidlig å plukke eplene, men jeg klarte ikke å vente. Jeg har gått og sett på dem i flere dager. Jo lysere gule de er, jo mer modne er de. Noen av disse eplene var fortsatt litt grønne på ene siden. Jeg har tatt sjansen likevel, siden de skulle bli til eplemos. Det er glassepler, og de er ganske melne i utgangspunktet.
Som utgangspunkt brukte jeg oppskriften fra bloggen Grethes Heimebaka.
Jeg hadde litt andre mengder, og måtte justere i forhold til det. Eplene var mellomstore, og noe svinn blir det under skrellinga. Utgangspunktet var litt mer enn 3 liter epler. Det utgjorde omtrent 3 kg skrellede og rensede epler.
Min oppskrift:
3 dl vann
ca. 3 kg rensede epler i biter
2 dl sukker
Koketid ca. 1/2 time
Start med å varme vannet. Skrell eplene og skjær dem i biter. Legg bitene i det varme vannet etter hvert som de er ferdig renset. Da vil de første eplene få lengre koketid enn de siste, og de blir til mos helt av selg selv. Rør litt underveis, slik at det varme vannet dekker eplebitene. Det er for å unngå at de blir brune.
La mosen koke bare et par minutter etter at de siste eplebitene er kommet i gryta. Hell så i halvparten av sukkeret, og rør til det er oppløst. Rør inn resten av sukkeret, men smak underveis om det er passe søtt. Bruk en stamper (til potetmos) til å stampe de siste bitene til ønsket størrelse. Ta kjelen av plata og la det hele avkjøles.
Hell over i beger og legg det i fryseren.
Flotte epler og fremgangsmåte! Eplemos er veldig godt :)
SvarSlettJa, det er veldig godt :-)
SlettHei!
SvarSlettEplemos er himla godt.
God helg! Anne
Ja det er det :-)
SlettGod kveld :-)
Flink du! Eplemos er kjempegodt! Ha en fin helg!
SvarSlettTakk :-)
SlettGod kveld.
åhhh - så godt - elsker hjemmelaget eplemos.
SvarSlettDet gjør vi også :-) Og mer blir det forhåpentlig før sesongen er over.
SlettJeg ønsker meg et epletre. For jeg liker mat-auk og jeg liker eplemost!
SvarSlettDet er mitt første, så det er veldig gøy :-)
Slett