lørdag 1. oktober 2016

Å knyte opp veven.

Nå har det gått et drøyt år siden vi flyttet hit, og først nå er jeg i gang med å knyte opp veven.

Det er en veldig gammel vev, uten at jeg vet noe nøyaktig. Bare at den fantes før min mormor, og hun var født i 1902. Sånn sa i alle fall hun det, mens hun levde.

Veven har det som kalles hester og trinser, som rett og slett er et vektstangprinsipp. Det vil si at en må forsøke å knyte alle tau slik at trøer og skaft er i balanse.

Hest og trinser.
En må knyte fast skaftene først, og deretter trøene. Når en har knytt fast et sted, må det gjerne justeres et annet sted, siden det hele henger sammen.

Trøene, laget av min onkel.
Under hele knytingen har jeg en lang bordbit stukket gjennom på hver side. Den blir på en måte det som stabiliserer det hele. Skaftene hviler på dem, og blir knytt fast slik at tauene er akkurat stramme, uten at skaftene løftes.

Når så trøene knytes fast, hviler fortsatt skaftene på bordbitene, og da er det enklere å få trøene i lik høyde.

Bordbit tvers igjennom veven.
Jeg fikk ferdig knytingen i dag, og har så vidt begynt å tre selve renningstrådene. Gleder meg til å bli ferdig, og klar til vevingen.

13 kommentarer:

 1. Hei!
  Det ser så innmari komplisert ut. Både mormor og mor vevde. Gleder meg til å se vevingen. God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er egentlig ikke så komplisert, men det krever mye telling :-)
   God kveld!

   Slett
 2. Oi, så spennende, jeg visste ikke at du kunne veve! Skal bli gøy og se hva det blir av det, for du skal vel vise resultatet her på bloggen? Ha en flott søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en stund siden sist, så jeg tør ikke love et strålende resultat, men jeg kan gjerne vise likevel :-)
   God kveld!

   Slett
 3. Så spennende! Det høres ut som litt av en teknikk for å få det til å fungere. Det nærmeste jeg har vært en vev er en bordvev. Litt enklere prinsipp, men det er bare vev i en liten skala :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bordvev er også veldig gøy å holde på med. De har den fordelen at skaftene gjerne er festet med en slags s-kroker, sånn at høyden er akkurat lik hele tiden :-)

   Slett
 4. Gleder meg til å se det endelige resultatet. Jeg har håndvevde tepper på veggen på hytten. Det er kunst ( i mine øyne) og liker vev og tepper! Lykke til.

  Spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også å bruke håndvevde ting. Akkurat nå har salongbordet en vevd løper :-)

   Slett
 5. Ojojoj - det hørtes ut som litt av en jobb - men heldig er du - som har en så flott vev. Kos deg med vevingen - og vi får vel se resultater etter hvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye jobb, men verdt det for den som liker å veve :-)

   Slett
 6. Hold da op et kæmpe arbejde ☺ jeg kan godt forstå du glæder dig til selve vævningen, der jo går hurtigt i sammenligning ☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant. Selve vevingen går fort :-)

   Slett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett