lørdag 15. februar 2014

Hjemmelaget raspaball.

På sånne dager som i dag, hvor det regner og regner og regner, passer det godt å lage langsom mat inne. Selve raspaballene tar ikke så lang tid å lage, men kokinga tar tid. Det dufter i hele huset, og en er sulten lenge før maten er ferdig.
Raspaballene under koking.

Det finnes utrolig mange forskjellige oppskrifter på raspaball, og her er min variant.

Start med 1 lettsaltet og røkt svineknoke, som legges i kokende vann. Den skal koke på svak varme i ca. 2,5 time.

Skrell 10 mellomstore, rå poteter, og rasp dem opp. Ha i 1 ts salt. Blandes med fin sammalt hvete, til det er mulig å forme deigen som små snøballer. Byggmel kan også brukes. Denne deigen er nok til ca. 3 raspaballer. Legg dem i kokende vann, og la dem koke 40-50 minutter. Ha litt salt i vannet, og noe av kraften fra svineknoken.

Skjær opp kålrot i 1 cm. tykke skiver, og la dem koke sammen med svineknoken de siste 20 min. av koketiden.

Jeg bruker en kjele på 3 l. for å få plass til svineknoken.
I dag lagde jeg en saus av brunost. Alternativt kan en ha sirup som tilbehør. Til sausen brukte jeg ca. 4 dl. H-melk, 1 ss sirup og brunost etter smak. I tillegg brukte jeg 1,5 ts. hvetemel til jevning. Ost, sirup og melk kokes opp under omrøring. Skru ned varmen, og smak på sausen til den har passe sterk ostesmak. Lag kald jevning av hvetemel og melk, og hell sakte i sausen, under omrøring.

Før servering skjæres kjøttbitene av svineknoken, og kuttes i små biter.

God mat på en dag hvor det er hustrig ute :-)

4 kommentarer:

  1. Dette har jeg aldri spist før, men min mann liker det. Kanskje jeg skulle prøve din oppskrift en dag :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er i alle fall ikke så stor posjon, så om du ikke skulle like det klarer kanskje din mann å spise resten :-)

      Slett
  2. Den ret tror jeg slet ikke vi kender i Danmark, men det lyder spændende!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, jeg tror det er gammel norsk tradisjon. Brunost er i alle fall brukt stort sett bare i Norge. Det er mektig mat, men smaker veldig godt, syns jeg :-)

      Slett