tirsdag 21. mai 2013

Handle om kvelden fordi jeg kan, eller fordi jeg må?

For lenge siden, den gangen jeg var barn, hadde butikkene åpne kun til kl. 16.00. Torsdagene var det langåpent, helt til kl. 18.00. I høytidene var butikkene nesten ikke åpen i det hele tatt. Mat i mengder måtte kjøpes inn og lagres. Hos oss betød det blant annet å kjøpe hele kasser med melk. På samme måte som med brus, bare at melkekassene var lys blå, og med inndeling som passet kartonger.

Etter hvert ble åpningstidene strukket, og det ble argumentert i det vide og brede for eller i mot. Flertallet av de voksne rundt oss mente nok at åpningstidene ikke burde utvides, så da mente vi barna også det.

Inntil studietiden. Da var inntekten fra kveldsjobb på Domus (Coop) kjærkommen. De fleste av oss som jobbet kveldstid var studenter. Vi hadde mye moro. Og vi satte pris på at det kom kunder. Faktisk var det slik at vi likte best de kveldene det var mange kunder. Da var det nok å gjøre, og tida gikk fort.

I kveld var jeg innom nærbutikken, og kom til å tenke på de debattene om åpningstid som gikk. Er det slik at jeg handler på kveldstid fordi jeg må eller fordi jeg kan? Strengt tatt hadde vi sikkert greid å få til innkjøp med strammere tidsramme. Kjenner likevel at jeg syns det er fint med en rusletur til butikken i kveldingen. Litt roligere da både der og hjemme.

4 kommentarer:

 1. Da jeg var barn lukkede butikkerne 17.30, og tidligt om lørdagen - nu har mange supermarkeder åbent til 22. Jeg køber ikke selv ind om aftenen, men mange er sikkert glade for muligheden :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror mange er glad for den fleksibiliteten det gir. Åpningstidene har endret seg veldig hos dere også :-)

   Slett
 2. Det er vel fordeler med begge deler. Når jeg var barn stengte butikkene kl. 13.00 på lørdager. Det virker nesten utenkelig i dag. Det er behagelig å handle når det ikke er så mange i butikken på en gang, så de utvidede åpningstidene har jo gjort det mulig. Jeg tror ikke at det noen gang blir reversert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror heller ikke det blir reservert, og det er kanskje like greit? Det blir jo noen ekstra arbeidsplasser med lengre åpningstider.

   Slett