mandag 27. august 2012

Flere Mr. Darcy, ja takk!

En ny vei, ny inspirasjon og ny glede.
Hvorfor er det ikke flere menn som leser Jane Austen? Med tanke på hvor mange kvinner som elsker hennes bøker, for ikke å si de heltemodige menn hun beskriver. Skulle tro det er tips å hente der.

Mr. Darcy i "Stolthet og fordom" for eksempel. Han er på ingen måte feilfri, men gjør i hovedsak gode valg, har integritet og er en virkelig gentleman. Han legger seg i selen for å glede den han har kjær, uten å gi slipp på sin maskulinitet. Han har stor omsorg for sine nærmeste.

Da Mr. Darcy frir til Miss Elizabeth Bennet svarer hun "nei". Hun er til dels forledet til å tro feil om ham, men hun ser også noen av hans svakheter. Når en uheldig situasjon oppstår i Miss Bennets nære familie, gjør likevel Mr. Darcy alt han kan for å hjelpe, i hemmelighet. Han er blitt avvist, men hans kjærlighet til henne blir viktigere enn hans stolthet. "Alle" vet hvordan fortellingen ender. Selvfølgelig blir det bryllupp til slutt.

Jane Austens bøker regnes vel for å være damelektyre, og for menn i dag kan det være et hinder for å lese hennes bøker. De skulle bare visst hva de går glipp av......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar